ANDRIANA

Tip : Buat Blog Yang Cantik & Simple


Hari niey Farah nak bagi tips macam mana nak buat blog yang simple tapi cantik macam peptah inggris tulah "simple make prefect" tapi untuk blogger niey kite tukar "simple make beautiful" baru tadi pikir pepatah baru tu !



Header

Header tak perlu lah yang sarat dengan perhiasan cukup la dengan 2-3 hiasa je. dan jangan lupa tulis korang punya alamat emel barulah smart sikit header tu . Kalau korang punya header tak transparent , korang boleh hantar header korang kat Farah . Cuma follow Farah senag je kan?  (promote kejap ! jangan marah !)
dan diingatkan jangan lahkorang buat hover image yang ada hujan donut tu nampak menyemak je !
mesti korang kata Farah hipokrit sebab Farh kan ada buat tuto hover tu ! tak de la tu daripada pandanga
Farah je!

Background

Background biarlah yang warna vintage-vintage sikit atau polkadot yang menjadi kesukaan ramai yang macam Farah pakai ni cute bukan? dan jangan pakai warna yang terang sebab tu akan menyilaukan mata pengunjung tak pepasal dorang terus tekan X . bayangkan kalau background korang warna merah menyilau mesti orang terus padam korang punya blog!

Widget 

Mesti kalau korang tengok widget yang Farah letak sikit je kan  ? tu pon yang berguna untuk blog Farah . Widget yang berguna untuk blog korang je korang letak ! Kalau yang jam , gambar , and etc tak payah lah sebab orang datang nak baca apa yang korang tulis bukan gambar korang ! Jangan marah ye :) tu pandangan Farah .... Dah tu jangan letak banyak sanagat benda dlam blog korang takut lamabat loading!

Font

Kalau boleh font janganlah yang berlekuk-lekuk atau berbelit-belit cukuplah font arial ! nampak kemas dan teratur . macam Farah , Farah guna font century gothic , cute dan bulat - bulat font blog farah . Kalau korang nak gunafont macam Farah nanti Farah bagi tuto dia ok ? Warna  font korang letak warna hitampin dah ok . jangan warna font  warna kuning ,merah,pink serabut mata memandang pastu background dia warna hitam bertamabah pening la. Warna background yang paling sesuai yang farah rasa ialah warna putih.

Penggunaan Bahasa

Dalam hal ni korang jangan la guna perkataan yang maksud tak elok dan simple form macam 2-itu  , 4-for  bukan apa takut ada blogger yang tak boleh baca maklumlah bukan semua orang yang paham . Gunalah perkataan yang semua orang tau .


Harap apa yang Farah bagi untuk korang niey dapat membinbing korang untuk buat blog yang simple macam pepatah tadi "simple make beautiful" kalau ada yang marah Farah sebab entry niey , Farah mintak maaf sesangat  ,  bukan nak menyindir korang cuma bagi pendapat je la. Setakat niey je la See You Again . (boleh guna ke perkataan tu? apa-apa je la)

22 comments :

  1. setuju dengan farah :)
    dan kalu boleh jgnlah buat cursor yang ada tulisan berangkai tu..pening kepala bila tgk..

    ReplyDelete
  2. Macam mana nak buat border untuk segala benda yang ada kat sidebar tu? Boleh tak tolong ajarkan?

    ReplyDelete
  3. @AINUR ATHIKAH yang Tab tu ke ? Kalau yg tu pergi sini- http://wanaseoby.blogspot.com/2012/09/tutorial-navigate-able-box-iii.html

    ReplyDelete
  4. Macam mana nak buat blog without "older post" semua tu? Means dia terus je ke bawah. Sorry, saya tak pndai sgt bab-bab blog :)

    ReplyDelete
  5. hye farah . muchee pening kepala laa nak edit header . cemane nak buad eah ? boley tolong tak ? :(

    ReplyDelete
  6. Hi.. Blognya Bagus :)

    salam Kenal...
    ini ada penawaran program afiliasi..mana tau tertarik..
    dapat 5% dari total pembelian dari orang yg di Referal ^^
    Tinggal pasang Banner di Blog Anda saja...

    kunjungi :

    http://www.plazaunik.com

    Thank You & G'Luck

    ReplyDelete
  7. thanks ya, mau cari laptop acer: visit www.acermurah.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Hi.. cantik and sweet blog awak..i'm a bew blogger so tak sempat lagi nak godek2 n create blog sendiri.skg ni guna layout blogger.com jek..hehe..

    ReplyDelete
  9. hurmm saye new blogger..blog saye kosong...just ade cacatan jer...saye nk tambah background dgn yg lain2 tu mcm mane...tlong saya boleh..blog saye x cantik senang crite kosaong xder ape2

    ReplyDelete
  10. I dh creat blog.tp cm ne tgk balik blog kite erk...ingt nk postsomething....pening dh ni

    ReplyDelete
  11. farah , tolong tengukkan blog saye http://onepeace-zahs.blogspot.com/ tak tahu laa nak betulkan macam mane.. boleh tolong ajar?

    ReplyDelete
  12. farah , tolong tengukkan blog saye.. dah tak taw nak buat macam mane dah... http://onepeace-zahs.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. farra , awesome blog farah . atin tak tahu nak tukar header dengan background . macam mana , eh ?

    ReplyDelete
  14. Stju. Kdang kdang skt mata bc blog org dan lmbt loading. Gr. Jom join ga http://wanieseuk.blogspot.com/2013/08/giveaway-saya-nak-teddy-bear-by-farisha.html

    ReplyDelete
  15. Farah , mne awak buat mouse point awak nama awk ea . ajar cket.. heee

    ReplyDelete
  16. Hye fara...very nice blog..
    nk tny..sy try follow ur tutor utk change font tp xjd..sorry bru nk bljr buat blog...

    ReplyDelete
  17. hye fara..boleh tlg tgk blog sy x..baru buat..he2..nk thu mcm mne klau nk bg org sng tgk..mntk tlg ajar skit..org baru la katekan..:)

    ReplyDelete
  18. Mampir sini Gan bisa Nonton TV Online Gratis, Video Streaming dan Nonton Film Gratis di BaDeDo.CoM.

    Kalo Mau Nonton TV disini Nonton TV Online Gratis.

    Kalo mau Nonton Film disini Nonton Film Gratis.

    Kalo mau Nonton Video SEX / Bokep disini Nonton Video SEX/Bokep.

    Terima Kasih. www.badedo.com

    ReplyDelete
  19. Simple and sweet..
    datang la jenagh blog kami..
    n please comment something..
    kami baru je bat blog ni..
    masih banyak nak kena improve..
    tq..

    ReplyDelete